Сб, 2019-02-16, 21:55:02
Добре дошли Гост | RSS

Абсурдите в образованието

Главно меню
Категори в раздела
Анкета
Какво мислите за образователната ни система
Всички отговори: 39
Block title
Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2014 » Октомври » 1 » Българските деца учат най-малко в Европа
12:28:50
Българските деца учат най-малко в Европа

Българските деца учат най-малко в Европа. Това е един от основните фактори за ниското ниво на грамотността у нас, обяви експертът от образователното министерство Евгения Костадинова по време на дискусия за просветата.

Учениците у нас не само започват образованието си най-късно, но и прекарват най-малко време в класната стая, като същевременно се радват на най-дългите ваканции, пише "Преса".

Най-яркият пример са първолаците в България, които стоят малко под 400 астрономически часа годишно в училище. В съседна Румъния връстниците им прекарват в клас 600, във Франция – над 800 часа.

Първенци по този показател са в Люксембург, където най-малките ученици посвещават по 1008 часа годишно на образованието си. Учебната година у нас също е сред по-кратките – средно 185 дни за целия курс на обучение (I-XII клас) при 200 в останалите европейски държави. В Австрия например и малки, и големи ученици залягат над уроците от 1 септември до 11 юли.

Източник:Teacher.BG/ Защо името на сайта не е на Български един господ знае -) /

И един коментар от Vania Shangalova · СУ "Климент Охридски"

До 1989 г. ваканциите бяха подобни по дължина, но качеството на образованието ни не беше лошо. С т. нар. демократичен преход и неясните опити за реформи до голяма част образователната ни система се срина. За професионалните гимназии базата е разграбена, разпродадена и съсипана. Неясно защо се прокламират непрекъснато правата на детето /разбирай ученика/, та се стигна дотам, че ученици си правят каквото поискат в учебните часове, на учителя са отнети правата да дисциплинира и възпитава, облеклото на гимназистките е често неприлично и неподходящо, говори зле за родителите, за обществото ни като цяло. Уж пушенето не е разрешено, а всъщност сигурно до всяко училището учениците пушат вблизост до сградата и това се вижда от минувачите. Но ние си затваряме очите за тези факти, не искаме да ги видим, не искаме те да са истина. Не учели децата ни. Пита се: кой умишлено срива образователния процес в България като цяло?

 

 

 

Категория: Външни новини | Прегледи: 3276 | Добавил: olig | Тагове: Образование, часове в класната стая | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрираните потребители.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Търсене
Реклама