Сб, 2019-02-16, 21:32:45
Добре дошли Гост | RSS

Абсурдите в образованието

Главно меню
Категори в раздела
Анкета
Какво мислите за образователната ни система
Всички отговори: 39
Block title
Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии

Начало » Статии » Статии

Нов ЗАКОН ЗА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ - отново
   Въпрос дали имаме нужда от нов закон за средното образование е безмислен.Че имаме нужда от нов закон за средното образование имаме и ако някой мисли друго значи е в голяма заблуда. На всички е ясно че образователната ни система от толкова копирания и модификации вече е трудно да бъде наречена образователна. За нашите управляващи е по важно  как ще изглеждаме от Брюксел, отколкото дали тези измислени-показни резултати имат нещо общо с действителността. Действителността от своя страна е стряскаща - неграмотните непрекъснато се увеличават , и което е по лошото е че тези неграмотни вече имат дипломи за основно,средно или  висше образование. Учителите пък ,начело с директорите са превърнати от народни будители в прости бюрократи.Степенувано по важност образованието е на последно място изпреварено от всякакви видове анкети , информации,докладни разпределения и т.н. Общо взето отчетеното на хартия е по важно от реално да се свърши или поне започне нещо.
   Та да се върнем на новия закон:
  1. Според министър Анелия Клисарова новия закон ще бъде готов до средата на септември след което ще бъде спуснат за общонародно обсъждане/ разбирайте учителите ще бъдат принудени да участват в съвети , оперативки и т.н. за да го обсъждат/.  - Госпожо мистър, а какво ще стане като учитилите видят че закона ви е ГЛУПОСТ, ще им благодарите за мнението и ще им пратите инспектората да им разясни каквото не са разбрали.
  2. Новият закон готвел промяна във финансирането на училищата. - Ааа ще отпаднат делегираните бюджети , ще живне малко работата след като учителите не са принудени да не пишат отсъствия за да не отпаднат ходещите "хилядарки".- ДААА- АМА ДРУГ ПЪТ. Нали веднага подлежащото на обучение обхванати в системата драстично ще намалеят и от Брюксел - м--а-а. Те и сега не ходят на училище но поне  по документи са там.
  3. Министър Клесарова имала идея да обвърже финансирането на училищата с външното оценяване. - Е поне измислиха някакво приложение на външното оценяване, колкото и да е абсурдно. Поне от министерството ще могат да се хвалят в Европа че сме си повишили нивото на образование, защото обвържат ли външното  със средствата за училищата ще имаме само отличници.
  4. Според министър Клисарова тя била проверила учителските заплати и те не били "чак толкова ниски". - Еми не знам, един учител с висше образование започва със 400 лв заплата чисто. Един "милиционер" със средно със 600лв, да не говорим че на 45 години ще е пенсионер, а учителя с прословутата пенсионна реформа може и да си умре в клас.Тези 400лв. сигурно за министърката  са много пари. Тя горката започва с 4000 лв., т.е. 10 пъти повече , а ползата от нея е нулева. Учителя с 400 лв. ще направи повече за образованието от нея а ще получи една десета от нейната заплата.
  5.  Новия закон предвижда задължително обучение от 4 години. - Кой дава право на държавата да отнема детството на децата - Господ ли?
  6. Учениците до 4 клас не повтарят- Нищо ново само че дамите и господата от министерството не видяха ли вече че дете което не научи буквите до 4 клас никога няма да ги научи. Постулатите за индивидуална работа с изоставащите -  при клас от 25 деца е просто смешна.
  7. .......
Абсурдите в новия закон продължават който иска може да си го изтегли Проект на закон за предучилищното и училищното образование.
Категория: Статии | Добавил: olig (2013-08-19)
Прегледи: 390 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрираните потребители.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Търсене
Реклама