Сб, 2019-02-16, 21:18:45
Добре дошли Гост | RSS

Абсурдите в образованието

Главно меню
Категори в раздела
Анкета
Какво мислите за образователната ни система
Всички отговори: 39
Block title
Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии

Начало » Статии » Статии

ПРОЕКТ „КВАЛИФИКАЦИЯ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ”
   От 15 юли 2013 г.  в  страната стартират обученията на учители по 3 от темите на проект «Квалификация на педагогическите специалисти», ОП «Развитие на човешките ресурси» с бенефициент  Министерство на образованието и науката.

1. Обучение на педагогически специалисти за работа с деца и ученици със специални образователни потребност (СОП)
2. Обучение на педагогически специалисти за формиране на знания, умения и компетентности за работа в  интеркултурна среда
3. Обучение на педагогически специалисти за формиране на знания, умения и компетентности за оценяването на учениците
Общ брой учители за който се предполага да преминат обучението – 4 500.

    Идеята като цяло е добра  особено по точка 1и3, при който компетентност на лекторите  ща е гарантирана. По особен е случаят с точка 2 . От къде един лектор примерно от СУ „Св. Климент Охридски ще си има понятие от работа в мултикултурна среда? Някой ще каже че те правят проучвания и посещения и оттам добиват реална представа за работата в тази среда. Истината е че тези моментни докосвания до работата в подобна среда не ги прави въобще компетентни , а още по малко способни да обучават хора който ежедневно са в нея. Един учител работещ в такова училище би могъл да обучи цяла катедра от професори много по добре  за работата в интеркултурна среда отколкото те него. Професорите просто ще изкопират чуждестраната литература по въпраса /независимо че в повечето случаи подобни методики не са приложими  в българските училища/ ще си изчетат лекциите , ще приберат лекторските  и ще си тръгнат самоуверено с мисълта че са постигнали нещо.  Учителите от своя страна ще са си загубили времето, няма да са научили нищо приложимо , ще са похарчили "народните пари" за командировъчни и ще са в същото положение както преди обучението си. Реално щеше да е много по евтино, градивно и полезно да се направи една беседа за обмяна на опит между учители работещи в такива училища. По този начин не само нямаше да се харчи и бездруго тънкия бюджет на министерството но и щеше  реално да се постигне някакъв напредък в знанията на учителите. Интересен е и въпроса защо учители от същия град в който се провежда обучението се зачисляват на хотел.


Категория: Статии | Добавил: olig (2013-08-14)
Прегледи: 784 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрираните потребители.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Търсене
Реклама