Сб, 2019-02-16, 21:53:16
Добре дошли Гост | RSS

Абсурдите в образованието

Главно меню
Категори в раздела
Анкета
Какво мислите за образователната ни система
Всички отговори: 39
Block title
Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Статии

Начало » Статии » Статии

МОМН - Проект "Нов шанс за успех" - Ограмотяване на възрастни

"Цел на проекта

Чрез ограмотяване и формиране на ключови компетентности да бъде улеснен по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и съответно до по-конкурентно им участие на пазара на труда"

 А каква е действителността всъщност? Проекта е поредният безсмислен опит на МОМН да отчете някаква дейност. Все пак е спечелен и има пари за усвояване ,а че ползата е нулева и има изключително деморализиращ ефект сред неграмотните е оставено на втори план и дори забравено. Как ще убедите някое дете от малцинствените групи че му е необходимо образование , като то гледа че неграмотната му майка ходи на училище и остави всичко и плащат. То за какво да ходи -някога и на него ще му плащат. Наглостта   и на самите обучаеми е потресаваща , спомням си как стоях пред училище и една такава ученичка при влизането си в училище гледайки грамотната чистачката да работи и подхвърли " Бачкай, бачкай а аз ще уча и ще ми плащат". Картинката става още по живописна т.к. дадената ученичка има дете в същото училище. Предполагам се сещате какво му казва и на него.  Самият принцип  че ще ти плащат за да се  обучаваш е просто ужасен. Но за да може ръководителите на проекта да се отчетат и да покажат каква чудесна работа са свършили трябва да плащат/все пак те ще загубят доста повечко ако проекта спре/. А какви са ползите за хората и обществото като цяло:

1. Ограмотяват се неграмотни и слабограмотни хора.-До колко това е така е доста спорно. Как възрастен ще успее да усвои материала от 1-4 клас за няколко месеца? На децата който са доста по възприемчиви от възрастните им трябват 4 години, как на възрастен ще му стигнат няколко месеца? Отговорът е пределно ясен- няма ама абсолютно никакъв шанс да успее. Как тога всички и подчертавам ВСИЧКИ участници получават свидетелство за завършен 4 клас.

2. Улеснява се по нататъшния достъп на тези индивиди до общообразователна и професионална подготовка. - Това са "нови 20". С завършен 4 клас накъде, дори и книжка за кола  не можеш да вземеш.

3. Това са европейски пари, не ги плащаме ние и трябва да се изхарчат. - Да де но парите в европейските фондове откъде идват?- От джобовете на работещите европейски граждани/т.е. и от нас/

4. Ангажираме рисковите/крадливи/ граждани с нещо. - Това е наистина полза , но те пак си ни крадат /ние им плащаме/ но поне този път е по законен начин.

5. Участие на завършилите курса в пазара на труда.- Единствения пазар на труда в който могат да участват с това фиктивно свидетелство за 4 клас е "фирма" Социални помощи.

Някой ще каже че парите не са важни и освен това са нищожни.Наистина парите са нищожно но да видите каква "воина" става ако се забави училището с плащането. Те и основните заинтересувани от проекта / ръководителите - главните лапачи/, знаят това и затова изпращат парички само за "студентите". Че без парички трябва с белезници да ги докарате , а и да ги докарате трябва да внимавате да не предадат белезниците за скраб. Преподавателите от друга страна "кучета ги яли". Те си хабят нервите , времето а често и собствените парите с простата надежда някъде в бъдещето да им бъде платено. Причината е проста , както при всяка Евро глупост  ти трябва да имаш пари да платиш и след това да ти ги възстановят. При делегираните бюджети пари само че няма, и плащането към учителите се отлага за "светлото бъдеще".

Като се направи равносметка , на плюсовете и минусите ползата от този "експеримент" очевидно е нулева поне за обществото. Деморализацията  причинена от това да ти се плаща да учиш е огромна. Трябва ти да плащаш, а не да ти се плаща. Но за да плащаш за образование трябва да имаш някаква перспектива след като го завършиш. Тези хора след като го завършат каква перспектива имат?


Категория: Статии | Добавил: olig (2013-08-13)
Прегледи: 842 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрираните потребители.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Търсене
Реклама