Сб, 2019-02-16, 21:29:46
Добре дошли Гост | RSS

Абсурдите в образованието

Главно меню
Категори в раздела
Анкета
Какво мислите за образователната ни система
Всички отговори: 39
Block title
Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2013 » Август » 13 » МОМН - Проект "Нов шанс за успех" - Ограмотяване на възрастни
16:26:40
МОМН - Проект "Нов шанс за успех" - Ограмотяване на възрастни

"Цел на проекта

Чрез ограмотяване и формиране на ключови компетентности да бъде улеснен по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и съответно до по-конкурентно им участие на пазара на труда"

 А каква е действителността всъщност? Проекта е поредният безсмислен опит на МОМН да отчете някаква дейност. Все пак е спечелен и има пари за усвояване ,а че ползата е нулева и има изключително деморализиращ ефект сред неграмотните е оставено на втори план и дори забравено. Как ще убедите някое дете от малцинствените групи че му е необходимо образование , като то гледа че неграмотната му майка ходи на училище и остави всичко и плащат. То за какво да ходи -някога и на него ще му плащат. Наглостта   и на самите обучаеми е потресаваща , спомням си как стоях пред училище и една такава ученичка при влизането си в училище гледайки грамотната чистачката да работи и подхвърли " Бачкай, бачкай а аз ще уча и ще ми плащат". Картинката става още по живописна т.к. дадената ученичка има дете в същото училище. Предполагам се сещате какво му казва и на него.  Самият принцип  че ще ти плащат за да се  обучаваш е просто ужасен. Но за да може ръководителите на проекта да се отчетат и да покажат каква чудесна работа са свършили трябва да плащат/все пак те ще загубят доста повечко ако проекта спре/. А какви са ползите за хората и обществото като цяло:

1. Ограмотяват се неграмотни и слабограмотни хора.-До колко това е така е доста спорно. Как възрастен ще успее да усвои материала от 1-4 клас за няколко месеца? На децата който са доста по възприемчиви от възрастните им трябват 4 години, как на възрастен ще му стигнат няколко месеца? Отговорът е пределно ясен- няма ама абсолютно никакъв шанс да успее. Как тога всички и подчертавам ВСИЧКИ участници получават свидетелство за завършен 4 клас.

2. Улеснява се по нататъшния достъп на тези индивиди до общообразователна и професионална подготовка. - Това са "нови 20". С завършен 4 клас накъде, дори и книжка за кола  не можеш да вземеш.

3. Това са европейски пари, не ги плащаме ние и трябва да се изхарчат. - Да де но парите в европейските фондове откъде идват?- От джобовете на работещите европейски граждани/т.е. и от нас/

4. Ангажираме рисковите/крадливи/ граждани с нещо. - Това е наистина полза , но те пак си ни крадат /ние им плащаме/ но поне този път е по законен начин.

5. Участие на завършилите курса в пазара на труда.- Единствения пазар на труда в който могат да участват с това фиктивно свидетелство за 4 клас е "фирма" Социални помощи.

Някой ще каже че парите не са важни и освен това са нищожни.Наистина парите са нищожно но да видите каква "воина" става ако се забави училището с плащането. Те и основните заинтересувани от проекта / ръководителите - главните лапачи/, знаят това и затова изпращат парички само за "студентите". Че без парички трябва с белезници да ги докарате , а и да ги докарате трябва да внимавате да не предадат белезниците за скраб. Преподавателите от друга страна "кучета ги яли". Те си хабят нервите , времето а често и собствените парите с простата надежда някъде в бъдещето да им бъде платено. Причината е проста , както при всяка Евро глупост  ти трябва да имаш пари да платиш и след това да ти ги възстановят. При делегираните бюджети пари само че няма, и плащането към учителите се отлага за "светлото бъдеще".

Като се направи равносметка , на плюсовете и минусите ползата от този "експеримент" очевидно е нулева поне за обществото. Деморализацията  причинена от това да ти се плаща да учиш е огромна. Трябва ти да плащаш, а не да ти се плаща. Но за да плащаш за образование трябва да имаш някаква перспектива след като го завършиш. Тези хора след като го завършат каква перспектива имат?

 

Категория: Статии | Прегледи: 1129 | Добавил: olig | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 4
+1   Спам
4 Yorvcho   (2013-11-25 19:14:56)
Pyrvo se izvinqvam,no kompiutara mi nqma kirilica.Ami na men sa mi platili samo za 1 mesec i polovina i dotuk.Da ima pari,no neznayno zashto ne ni plashtat za tova koeto sme si zarabotili,kogato drugite kolegi sa bili otpuska.Sram i pozor e tova,hich da gi nqma tezi proekti,a az za posledno uchastvam v proekt finansiran ot tezi evrofondove!!!

2 Светлана   (2013-11-02 10:39:01)
1. Не всички обучаеми получават свидетелство. В училището, на което съм директор, за двата етапа на обучение участваха 51 обучаеми. От тях 43 издържаха изпитите успешно.
2. Имат шанс да се ограмотят за 5 месеца по редица причини - за 20, 30, 40 години човек волю-неволю научава много неща от живота. За 90% от обучаемите наистина е необходимо да научат само техническата част - да пишат букви и да записват задачи. Под ръководството на квалифицирани учители това не е "мисия - невъзможна". Знанията по човекът и обществото и човекът и природата до 4 клас са почти изцяло с практическа насоченост.
3. Участието на пазара на труда се изразява основно в участие в други програми за заетост, за които се изисква 4 клас. Но това никак не е малко, а смея да твърдя, че знанията които получават са им достатъчни за работата, която вършат.
4. Плащането на обучаемите и учителите наистина е от бюджета на училището авансово и парите се възстановяват, когато се отчетат. Така че, дали има възможност да участва по този проект е решение на самото училище - решение на педагогическия съвет и в последствие заявление за участие на директора. От там нататък е въпрос на организация заплащането, така че да не страда бюджета на училището. При нас обучаемите си получаваха стипендиите така, че да не се стика до война. А преподавателите(чийто суми са значително по-високи) с известно закъснение, но са изплатени до стотинка.
5. На почти всички обучаеми децата са ученици в същото училище. Престоят им в училище значително подпомогна и работата на колегите с тях като родители.
Като се направи равносметка на плюсовете и минусите, ползата от този "експеримент" е с положителен знак за нашето училище, а и за общината ни. Не е коректно заради "наш Илия" да оплюем и "Св. Илия".

3 olig   (2013-11-02 18:06:57)
1.Тези който не са получили предполагам не са се явили.
2. Техническата част т.е. буквите се учат в първи клас - да им се дава четвърти май не е особено честно.
3.За подобно участие - помощи /щото тия програми са точно това/ не им трябва никакво образование.
4. Реално работещите т.е. учителите трябва да си чакат парите.
5. В южна България може вашите "ученици" да са по интелигентни от тези в северна, при нас ползата е 0.

+1   Спам
1 Яна   (2013-08-21 09:30:22)
Аз също работих по този проектл Дължимата сумата трябва да бъде изплатена от бюджета на училището, а след това ще бъде възстановена от МОМН. Голям батак. Изплатиха ни парите за юни и юли от бюджета на училището, но повече няма пари.

Коментари могат да добавят само регистрираните потребители.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Търсене
Реклама