Чт, 2024-03-28, 18:13:13
Добре дошли Гост | RSS

Абсурдите в образованието

Главно меню
Категори в раздела
Анкета
Какво мислите за образователната ни система
Всички отговори: 40
Block title
Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Начало » 2014 » Август » 15 » Янка Такева, СБУ: Не може да се взимат средства от най-недофинансираната система – образованието
11:44:47
Янка Такева, СБУ: Не може да се взимат средства от най-недофинансираната система – образованието

София. Не може да се взимат средства от най-недофинансираната система – образованието. Това каза за Агенция „Фокус” Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ в коментар за намалените 19 млн. лв. от бюджета за сектор „Образование”. „Сега се спират някои основни стратегии като стратегията за развитието на педагогическите кадри, за информационните технологии, за обхвата на децата в училище и намаляването на отпадащите ученици”, допълни Такева. По думите й, от СБУ искат да се преосмисли философията на финансиране на образованието в частта делегирани бюджети – да се плаща за паралелка, а не за брой ученици, както е сега. „Всичко това нарушава психоклимата, прави учителите зависими от учениците и също така създава проблеми на дисциплината, на успеваемостта и на цялостната политика за образование”, подчерта Такева. 
По отношение на намаления интерес към учителската професия, Такева обясни, че младите хора не искат да влизат в системата на образованието, защото първо не е престижна професия и защото обществото е решило, че образованието не е приоритет за децата. „Трябва да се увеличат рязко работните заплати, да се подобри организацията на работа в българското училище и детски градини. Много е важно да са повече правомощията на българския учител”, уточни Такева. 
„Очакванията ми от служебното правителство са да защити бюджета на образованието до края на месеците, в които трябва да управлява образованието – съответно да създаде една добра среда за започване на учебната година. И да създаде условия на следващото редовно правителство да има основата за една добра защита на бюджет 2015 г., и изпълнението на колективния трудов договор, който подписахме”, каза Янка Такева. 

Източник: Агенция Фокус

 
Категория: Външни новини | Прегледи: 1670 | Добавил: olig | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 2
0  
2 2   (2014-08-25 17:36:23) [Ресурс]
Moje Moje, kak da ne moje, obrazovanieto e nai bogatata sistema

0  
1 Учител   (2014-08-15 16:04:33) [Ресурс]
Кой ще е тоя ненормалник , дето би станал учител?

Коментари могат да добавят само регистрираните потребители.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Търсене
Реклама